Hvad er en aktie?

En aktie er en andel af at selskab som du ejer. Når du ejer en andel af det pågældende selskab, så har du ret (dog ikke tvunget) til at deltage i aktionærmøder og stemme på store forretningsbeslutninger som kan ændre på det fremtidens overskud i virksomhed og dermed din andel. Din andel af overskuddet er også kaldet udbytte. I nogle selskaber og specielt mindre og nye, vælger virksomheder i sammenslutning med aktionærerne, at udbyttet bliver brugt til at investere i virksomhed og gerne hjælpe med til vokse større. Kort sagt vil det sige, at du kan regne med et større udbytte i fremtiden. Vil du gerne i gang med at handle med aktier, så kan jeg varmt anbefale at tjekke mægleren Plus500 som har dansk handelsplatform og support.
I realiteten så er den rigtig værdi som aktionær, at kunne modtage sit udbytte af investering i virksomheden. For eksempel, det store og velkendte selskab Lockheed Martin betaler 3,8% af udbyttet, hvorimod Apple på nuværende fod udbetaler 0%, hvor alt bliver genivesteret i virksomheden for at kunne vokse endnu hurtigere.

Hvordan kan man tjene på penge aktier?

I det lange løb, vil investering i aktier altid kunne betale dig – jeg ser ikke på specifikke aktier men derimod generelt. Værdien af en aktie vil gå op med overskuddet af den pågældende virksomhed. En portion af overskuddet til gå til aktionærerne i form af udbytte. Alt dette sker grundet det fundamentale i at hårdt arbejdede mennesker altid vil arbejde efter at lave et overskud og forsætte med at blive kloggere, uddanne sig, nyere og bedre teknologi osv. som vil gøre virksomheden mere produktiv på alle fronter. Der kommer måske et tidspunkt hvor vi som mennesker ikke kan effektivisere mere, men kommer ikke til at ske inden for din levetid eller næste generation. Så ser man langt frem, så stiger produktiviteten da virksomheder stræber efter at lave overskud og det er den udvikling du kan få en del af ved at eje aktier.

Hvad med handel af internationale aktier?

Mange investorer handler på det internationale marked i stede for det dansk. Generelt er dette en rigtig god ting er gøre, hvis tingene ikke går så godt på det danske marked. Grunden til at nogen vælger at købe aktier fra udenlandske virksomheder kan fx være, at de har mere erfaring eller finder de internationale mere lukrativt end det danske. Det kunne fx også være, at de søge stabilitet og mindre vækst fremfor ustabilitet og chancen for stor vækst.
Det amerikanske marked har i mange år været utrolig eftertragtet, da det er et meget forretningsvenligt land i verden. Så aktier har det med at klare sig godt og risikoen relativt lav. Hvorimod at bruge sin penge på aktier i fx Rusland eller Kina er langt fra lige så sikkert og kan måske eller måske ikke betale sig i længden. Hvis du finder det interessant hvordan de forskellige lande klare sig i forholdt til hinanden, så vil du måske også finde valutahandel spændende. At handle succesfuldt med valuta afhænger meget mere end bare virksomheder i landene, men også rigtig meget af fx usikkerhed i landets politik, krig og lignende. Det er derfor rigtig vigtigt, at følge med i alt hvad der sker i verden.
Fald i brittiske aktier efter Brexit“Brexit” er et rigtig godt eksempel på noget politisk som havde stor indflydelse på valutaen og aktier.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *